Październik to wyjątkowy czas na uatrakcyjnienie naszego jadłospisu o dynię.
Dynia posiada dużą wartość odżywczą oraz właściwości lecznicze. Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza cynk, zawarty w pestkach i potas. Zawiera także niewiele kalorii. Szybko syci i dostarcza dużo błonnika. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma sporo kwasu foliowego. Pestki dyni zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu. Olej z pestek dyni oprócz mnóstwa witamin i minerałów zawiera też substancje obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki. Dynia ma duże zastosowanie w leczeniu cukrzycy ze względu na niski indeks glikemiczny.
Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów.
Dynia znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni.
Z miąższu dyni można przyrządzić zupę i sernik, a także np. muffiny, placki, kotlety, racuchy czy farsz do naleśników. Pestki wykorzystuje się do sałatek lub ciast, a olej znajduje zastosowanie w sporządzaniu dressingów do sałatek oraz jako dodatek do różnych potraw.
Dziś przygotowałam zupę. Idealną na jesienną słotę. Zupę rozgrzewającą, z dodatkiem świeżego imbiru i oleju z pestek dyni.
SKŁADNIKI
4 PORCJE
- ok 1kg dyni
- 3 ziemniaki
- 25 g masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1/2 puszki krojonych lub przetartych pomidorów
- 1,5 szklanki bulionu
- 1 śmietanka 30% w ilości do smaku wg uznania
- olej z pestek dyni
PRZYGOTOWANIE
- Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić najlepiej w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.
- W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 10 minut.
- Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 15 minut.
- Pomidory z puszki lub przecier dodać do potrawy.
- Wymieszać i gotować przez 10 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem śmietanki.
- Na talerzu polać delikatnie olejem z pestek dyni i nadać dekoracyjną formę. Aby poprawić efekt wizualny, zrobić kleks ze śmietanki.
Smacznego!!