Jesienna zupa dyniowa

Październik to wyjątkowy czas na uatrakcyjnienie naszego jadłospisu o dynię.

Dynia posiada dużą wartość odżywczą oraz właściwości lecznicze.  Dynia to  warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza cynk, zawarty w pestkach i potas. Zawiera także niewiele kalorii. Szybko syci i dostarcza dużo błonnika. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma sporo kwasu foliowego. Pestki dyni zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu. Olej z pestek dyni oprócz mnóstwa witamin i minerałów zawiera też substancje obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki. Dynia ma duże zastosowanie w leczeniu cukrzycy ze względu na niski indeks glikemiczny.

Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów.

Dynia znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni.

Z miąższu dyni można przyrządzić zupę i sernik, a także np. muffiny, placki, kotlety, racuchy czy farsz do naleśników. Pestki wykorzystuje się do sałatek lub ciast, a olej znajduje zastosowanie w  sporządzaniu dressingów do sałatek oraz jako dodatek do różnych potraw.

Dziś przygotowałam zupę. Idealną na jesienną słotę. Zupę rozgrzewającą, z dodatkiem świeżego imbiru i oleju z pestek dyni.

SKŁADNIKI

 4 PORCJE

  • ok 1kg dyni
  • 3  ziemniaki
  • 25 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1/2 puszki krojonych lub przetartych pomidorów
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 1 śmietanka 30% w ilości do smaku wg uznania
  • olej z pestek dyni

PRZYGOTOWANIE

  • Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić najlepiej w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. 
  • W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 10 minut.
  • Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 15 minut. 
  • Pomidory z puszki lub przecier dodać do potrawy.
  • Wymieszać i gotować przez 10 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem śmietanki.
  • Na talerzu polać delikatnie olejem z pestek dyni i nadać dekoracyjną formę. Aby poprawić efekt wizualny, zrobić kleks ze śmietanki.

Smacznego!!

Poprzedni wpis Kalendarz 2020
Następny wpis Pomysł na „odbicia niemożliwe”
image/svg+xml

Menu

Podążaj za mną

Najnowsze wpisy

Archiwa

Kategorie