Ciasto bardzo smakowite i proste w wykonaniu.
Orzeźwiające ciasto dla smakoszy malin, nie tylko na letnie dni.
Ciasto jest bardzo delikatne i lekkie. Masa śmietanowo-serowa i beza sprawiają, że faktycznie przypomina chmurkę. Składa się z doskonale współgrających ze sobą warstw-półkruchego spodu, galaretki z malinami, masy śmietanowo-serowej oraz kruchej bezy z płatkami migdałowymi. Pychotka 🙂
Składniki na ciasto piaskowe bezglutenowe
- 100g mąki kukurydzianej
- 100g mąki ryżowej
- 50g mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki cukru
- Cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ kostki stopionej i przestudzonej margaryny
- 3 jajka
Technika wykonania;
- Jaj ubić z cukrem a następnie dodać stopioną i przestudzoną margarynę.
- Wymieszać i dodać pozostałe składniki
- Wymieszać wszystko razem
- Wyłożyć na blaszkę lub tortownicę.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40-45
- Ostudzić
Krem:
500 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone (1 opakowanie)
3 łyżki cukru pudru
cukier wanilinowy
2 łyżeczki żelatyny
Technika wykonania kremu:
Składniki na krem ubić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć z kremem. Wyłożyć na stężałą galaretkę z malinami.
Beza:
3 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
40-50 g płatków migdałowych
Wykonanie bezy:
Białka ubić z odrobiną soli, wsypywać powoli cukier, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać i rozsmarować na blaszce wyłożonej pergaminem z wyciąganym dnem (ew. zwykła blacha odwrócona do góry dnem),bezę posypać płatkami migdałowymi i piec 1 godzinę w temp.120-130 stopni. Schłodzić i wyłożyć na masę. Ciasto schłodzić w lodówce.
Ponadto:
500 g malin
3 malinowe galaretki
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i schłodzone połączyć z malinami. Wylać na upieczone ciasto.
Smacznego !! 🙂 🙂