Malinowa chmurka na cieście bezglutenowym

Ciasto bardzo smakowite i proste w wykonaniu.

Orzeźwiające ciasto dla smakoszy malin, nie tylko na letnie dni.

Ciasto jest bardzo delikatne i lekkie. Masa śmietanowo-serowa i beza sprawiają, że faktycznie przypomina chmurkę. Składa się z doskonale współgrających ze sobą warstw-półkruchego spodu, galaretki z malinami, masy śmietanowo-serowej oraz kruchej bezy z płatkami migdałowymi. Pychotka 🙂

Składniki na ciasto piaskowe bezglutenowe

  1. 100g mąki kukurydzianej
  2. 100g mąki ryżowej
  3. 50g mąki ziemniaczanej
  4. ½ szklanki cukru
  5. Cukier waniliowy
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. ½ kostki stopionej i przestudzonej margaryny
  8. 3 jajka

Technika wykonania;

  1. Jaj ubić z cukrem a następnie dodać stopioną i przestudzoną margarynę.
  2. Wymieszać i dodać pozostałe składniki
  3. Wymieszać wszystko razem
  4. Wyłożyć na blaszkę lub tortownicę.
  5. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40-45
  6. Ostudzić

Krem:
500 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone (1 opakowanie)
3 łyżki cukru pudru
cukier wanilinowy
2 łyżeczki żelatyny

Technika wykonania kremu:

Składniki na krem ubić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć z kremem. Wyłożyć na stężałą galaretkę z malinami.

Beza:
3 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
40-50 g płatków migdałowych  

Wykonanie bezy:

Białka ubić z odrobiną soli, wsypywać powoli cukier, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać i rozsmarować na blaszce wyłożonej pergaminem z wyciąganym dnem (ew. zwykła blacha odwrócona do góry dnem),bezę posypać płatkami migdałowymi i piec 1 godzinę w temp.120-130 stopni. Schłodzić i wyłożyć na masę. Ciasto schłodzić w lodówce.

Ponadto:
500 g malin
3 malinowe galaretki

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i schłodzone połączyć z malinami. Wylać na upieczone ciasto.

Smacznego !! 🙂 🙂

Poprzedni wpis Pomysł na „odbicia niemożliwe”
image/svg+xml

Menu

Podążaj za mną

Ostatnie wpisy

Archiwa

Kategorie